Geldelijk vermogen

Wat is mijn spaargeld waard?

Dit is een vraag die menigeen zich de laatste jaren stelt. Dalende interesten, bankencrisissen en een serieuze inflatie zorgen ervoor dat men het gevoel krijgt te moeten betalen om geld te mogen sparen. En spijtig genoeg is dat gevoel in sommige gevallen ook nog bittere realiteit, gelukkig maar dat er alternatieven bestaan.

Wat kan ik doen?

In de allereerste plaats moet u zichzelf de vraag stellen of u kan en wil investeren. Investeren betekent immers een door u te bepalen som voor langere tijd (moeten) missen, weliswaar met het vooruitzicht op een hoger rendement op het einde. Wanneer u dus wil sparen om, bijvoorbeeld, een nieuwe auto te kopen, doet u dit best op een klassiek spaarboekje. Wanneer u echter een som die u de komende jaren best kan missen wil reserveren als appeltje voor de dorst, dan kijkt u best eens rond naar een slimme investering.

Hoe vind ik de beste investering?

Dé beste investering bestaat niet. Hoe en in wat u wil investeren blijft altijd een persoonlijke beslissing, waar veel meer factoren dan louter financiële en rationele elementen meespelen. Bij wijze van eerste kennismaking hebben we voor u alvast een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Uw bankier of makelaar zal u verder graag van dienst zijn bij het bepalen van uw uiteindelijke keuze. Waar u met het oog op uw financiële veiligheid alvast rekening kan mee houden is de regel van omgekeerde evenredigheid: hoe hoger de mogelijke winsten, hoe groter de risico’s.

Speciale spaarformules

Een van de best bekende manieren om uw spaargeld net iets meer te laten renderen is het pensioensparen. In deze formule kiest u ervoor maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag te sparen op een speciale rekening. Hierbij heeft u twee voordelen. De rente die u op het einde zal ontvangen ligt hoger dan bij een regulier spaarboekje en de eindbelasting op die rente ligt betrekkelijk laag. Bovendien geniet u van een bepaalde mate van belastingvoordeel, die op dit moment 30% bedraagt. Daartegenover staat dan weer dat u, indien u om een of andere reden toch zou besluiten uw gespaarde kapitaal vroeger aan te spreken, dit toegekende belastingvoordeel alsnog aan de staat moet terugbetalen. Min of meer volgens dezelfde formule kan u ook sparen voor uw kinderen of kleinkinderen. Het voordeel voor uzelf is in dit geval nihil maar u schenkt uw nakomelingen een mooi startkapitaal en bespaart hen heel wat eventuele successierechten. Indien u een van deze formules overweegt vraagt u best raad aan uw makelaar, die u met plezier wegwijs zal maken door en helpen kiezen tussen de vele mogelijkheden die er binnen dit gamma spaarfondsen bestaan.

Beleggen is een haalbare kaart voor iedereen die over een som spaargeld beschikt die hij gedurende een periode kan missen. Het is daarbij altijd handig om, voorafgaand aan een onderhoud, enige kennis van de markt en haar mogelijkheden te hebben. Wanneer u echter definitief beslist om te gaan investeren, doet u dat best altijd met de hulp van een vertrouwde makelaar.